Advertisement
Top
Anna Thurow

Wnętrza w nowej odsłonie

Transformacje istniejących domów, mające na celu uwspółcześnienie ich wnętrz, to jedne z najbardziej wymagających zadań projektowych. Zastany kontekst, bryła, istniejące przestrzenie wymagają decyzji o tym, które elementy „uszanować”, a które wymagają korekty aby stworzyć optymalne wnętrze dla nowych właścicieli. Inwestorzy, którzy dużą część życia podróżują, powierzyli to zadanie Annie i Krzysztofowi Paszkowskim-Thurow, architektom prowadzącym pracownie specjalizującą się w projektowaniu domów oraz kompleksowych projektach aranżacji wnętrz.

Realizacja „pod klucz” pozwoliła architektom czuwać nad całością inwestycji przez wnętrza, elewacje, aż po elementy małej architektury i ogrodu. Tą spójność założeń projektowych da się zauważyć natychmiast. Czerpiąc inspiracje z charakteru i historii lasu Arkońskiego architekci stworzyli przestrzenie o nowoczesnym, surowym i tajemniczym charakterze, przywodzącym na myśl tematykę związków człowieka z naturą. Ideą projektową, było stworzenie azylu, który przy zachowaniu surowości materiałów, ciemnej kolorystyce zapewni poczucie intymności i komfortu, przywołując wspomnienia dalekich podróży. 

Anna Thurow

Przestrzeń kuchenna na parterze wykończona jest białym betonem, jasnymi ścianami i zaprojektowanym na zamówienie dębowym stołem kuchennym i jadalnym. Po przejściu, zielona szklana objętość oznacza ukryty pokój gościnny, który jest w pełni wyposażony w łazienkę i dostęp do ogrodu. Kuchnia jest wizualnie połączona z gabinetem powyżej poprzez szarą bejcowaną dębową ścianę, która również tworzy piękne wejście do pokoi powyżej. Ta sama szarość jest kontynuowana w salonie, ale w pokryciu ścian tkaniną dla akustyki. Za obracającą się książkową ścianą w salonie znajduje się kolejny ukryty obszar całkowicie w uspokajającym niebieskim wykończeniu do czytania lub relaksu.

Rustykalne ciepłe drewno na podłogach zestawione z surowym betonem ścian i sufitów, odnosi się do historycznych zabudowań tej odległej niegdyś dzielnicy Szczecina. Drewniane lamele, zastosowane na ścianach są wolną interpretacją wertykalnych struktur lasu.  Niejako na przekór naturze, wkraczającej do tych wnętrz przez panoramiczne przeszklenia, staje klatka schodowa w burgundowym kolorze. Zabiegowo ukształtowane stopnie z zachowanymi półkolistymi ścianami odwołują się do modernizmu i dawnej historii tego domu.

Anna Thurow

Więcej o projekcie: annathurow.pl

Architekci: Anna i Krzysztof Paszkowscy-Thurow
Lokalizacja: Szczecin, Poland
Realizacja: lato 2019
Zdjęcia: Bartek Bieliński