Advertisement
Top
nowoczesna architektura

Architektura z oryginalną elewacją

Klienci, para z dwojgiem małych chłopców, w projekcie domu z trzema sypialniami położyła główny nacisk na etykę ochrony środowiska; oboje pracują w przemyśle zrównoważonych paliw i transporcie. Chcieli wybudować dom, który byłby niezwykle ekologiczny i specyficzny dla terenu, wydajny energetycznie i posiadał mocną identyfikację wizualną.

Dom, który zdobył nagrodę AIACC Honor Award, znajduje się na osiedlu za miastem, na obszarze obejmującym prawie osiem akrów przedmieścia Bay Area przy Oakland Hills, porośniętym bujną roślinnością i dębami. Uważną obserwację krajobrazu, klimatu, kultury oraz obecne zastosowania i układ terenu określono w rozmowie z klientem, aby zmniejszyć wyzwania związane z przyrodą; Faulkner Architects łączą teren i dom fenomenologicznie w projekcie i technologicznie przez zrównoważone cechy i praktyki.

Technicznie przebudowany dom wykorzystał ślad obecnego budynku jako bazę dla nowego planu piętra. Na dotychczasowy kominek nałożono beton, by pełnił funkcję głównego elementu konstrukcyjnego stanowiącego oparcie dla nowej budowy. To pozwoliło uniknąć dodatkowego stopniowania i zostawić zbocze wzgórza otwarte i naturalne. Umieściło również nowy dom bezpośrednio w cieniu starych dębów, w bliskiej relacji z otaczającymi drzewami.

nowoczesna architektura

– Te duże drzewa były niczym schronienie, zanim jeszcze cokolwiek zbudowaliśmy. Są darmowym materiałem, który stał się częścią domu
Greg Faulkner

Tę naturalną teksturę odzwierciedlono architektonicznie w hiperminimalistycznej palecie materiałów, która zawiera niewykończoną białą dębinę na ścianach, sufitach i podłogach. Rytm wewnętrznych podłóg stworzono w formie kontrolowanej reprezentacji wzrostu drzewa. Bazaltowa podłoga, białe gipsowe ściany i stal Cor-Ten kontrastują z teksturowanym drewnem.

Połączenie zrównoważonych praktyk i eksperymentalnych korzyści jest kluczowym elementem wyboru materiałów dla domu, widocznym w zastosowaniu stali Cor-Ten jako osłony przeciwdeszczowej, która jest trwałą powłoką niewymagającą konserwacji i pojawia się kilkukrotnie w całym domu. Jest to relatywnie przystępne i nie wymaga praktycznie konserwacji, ale architekt widzi w tym coś więcej: „Te zardzewiałe bryły stali odświeżają się za każdym razem, gdy pada deszcz, tak jak krajobraz”.

Przechodząc od obszaru mieszkalnego szerokiego na 12 stóp do ogrodu, szklane panele wsuwają się w ścianę, otwierając granicę między wnętrzem i dworem. Na przeciwległej ścianie, zamknięte „płetwy” ze stali Cor-Ten wydłużają konstrukcję o 8 stóp, osłaniając dom od jasnego zachodniego letniego słońca. Perforowana stal osłania taras, o co prosił jeden z klientów. Biegnie wzdłuż drugiego piętra, przylega do miejsca pracy.

nowoczesna architektura

Zdjęcia © Joe Fletcher Photography