Advertisement
Top
i29

Dom nad kanałem w Amsterdamie

Studio i29 z Amsterdamu przekształciło zaniedbany XVII-wieczny dom nad kanałem w jasny dom z nieoczekiwanymi widokami i przestrzenią do odkrycia. Dom położony jest wzdłuż kanałów w pobliżu Amstelveld, pierwotnie zbudowany w 1675 roku. Przez lata dom popadł w niemal całkowitą ruinę, renowacja trwała ponad 2 lata i została przeprowadzona we współpracy z zespołem specjalistów.

Nowe wnętrze uwydatnia różne obszary w kolorze, co daje nowe spojrzenie na zabytek. Oryginalne detale są w różny sposób wyeksponowane lub ukryte w kolorowych pomieszczeniach. Aby stworzyć nieoczekiwane linie wzroku i doświadczenie przestrzenne, różne przestrzenie są połączone poprzez umożliwienie kontynuacji koloru lub wykończenia z jednej przestrzeni do drugiej. W kontraście do istniejącej struktury, nowe interwencje i wykończenia wykonane przez i29 są wyraźnie rozpoznawalne.

Przestrzeń kuchenna na parterze wykończona jest białym betonem, jasnymi ścianami i zaprojektowanym na zamówienie dębowym stołem kuchennym i jadalnym. Po przejściu, zielona szklana objętość oznacza ukryty pokój gościnny, który jest w pełni wyposażony w łazienkę i dostęp do ogrodu. Kuchnia jest wizualnie połączona z gabinetem powyżej poprzez szarą bejcowaną dębową ścianę, która również tworzy piękne wejście do pokoi powyżej. Ta sama szarość jest kontynuowana w salonie, ale w pokryciu ścian tkaniną dla akustyki. Za obracającą się książkową ścianą w salonie znajduje się kolejny ukryty obszar całkowicie w uspokajającym niebieskim wykończeniu do czytania lub relaksu.

Na górze znajdują się pomieszczenia sypialne, w których wystrój emanuje komfortem i luksusem jak w prawdziwym hotelu. Główna sypialnia z oryginalną konstrukcją dachu jest oddzielona od łazienki lustrzaną kubaturą, która zamyka zarówno klatkę schodową, jak i strefę prysznica. Ściany prysznicowe zbudowane są z dwukierunkowych luster, co daje bezpośredni widok na kanały. W sąsiedniej łazience znajduje się tradycyjna japońska wanna i wolnostojąca umywalka z drewna. Wszystkie nowe i przejrzyście zaprojektowane interwencje są dostosowane do tego XVII-wiecznego domu, dzięki czemu całkowicie wpasowują się w istniejące otoczenie, ale jednocześnie podnoszą go na wyższy poziom i są gotowe na przyjęcie następnych pokoleń.

Więcej o projekcie: i29.nl

Klient: Prywatny
Projektowanie wnętrz: i29
Obiekt: Canal House Amsterdam
Wielkość: 115 m2
Renowacja: Kodde
Wykonawca: G. K. Visbeen & Co.
Budowniczy wnętrz: Schneider Interieurbouw
Zdjęcia: Ewout Huibers